CASTELUL CORVINILOR HUNYADI CASTLE Museum

Contact


Telefon: +40 786 048718

Email: contact@castelulcorvinilor.ro

Strada: Castelului 1-3, HUNEDOARA – HD

Program de lucru: Luni : 12.00 – 17.00*

În restul zilelor săptămânii, inclusiv sâmbătă şi duminică: 09:00 -17:00*

*ultima intrare se face cu 45 min înainte de ora închiderii (16:15)

Locație


Cine suntem


Monumentul are un farmec aparte datorat stilurilor de construţie diverse, a prezenţei unor inovații în plan militar şi civil, precum şi vieţii tumultoase de curte care l-a animat vreme de peste 400 de ani.

CASTRUL REGAL

Prima fortificaţie de piatră de la Hunedoara, a fost datată de majoritatea cercetătorilor în secolul XIV, deşi există specialişti care atribuie castrul regal primei jumătăţi a secolului XV. Această primă fortificaţie avea o formă elipsoidală, cu capetele de nord şi sud ascuţite, marcate de piatra de talie. Zidurile, cu grosimi de până la 2 m, au fost construite din blocuri de calcar dolomitic şi piatră de râu, direct pe stânca nativă.

Cercetările anterioare primului război mondial au arătat faptul ca în zona nordică au existat doua încăperi de formă triunghiulară, unul dintre acestea fiind probabil un turn donjon, cu analogii în zona franceză şi germană a secolelor XIII-XIV.

Ioan de Hunedoara iniţiază, după 1440, construcţii de mare amploare vizând transformarea cetăţii într-un castel, prima etapă cuprinzând ridicarea a două curtine în jurul vechii cetăţi, construite din blocuri de calcar dolomitic, prevăzute cu creneluri la partea superioară. Aceste ziduri de curtină erau flancate de turnuri circulare şi rectangulare, primele constituind o noutate pentru arhitectura militară a Transilvaniei secolului XV.

Se admite, în general, faptul că finalizarea lucrărilor la castel încetează în jurul anului 1480, monumentul fiind comparabil cu castelele din vestul Europei, prin amploare şi fast.