MUZEUL DE ETNOGRAFIE ŞI ARTĂ POPULARĂ ORĂŞTIE (MCDR)

Contact


Telefon: +40 254 247300 | +40 371 358095 | +40 254 212200

Email: muzeucdr.deva@gmail.com

Strada: Aurel Vlaicu, nr.1, ORASTIE

Program de lucru:

Locație


Cine suntem


Situat în centrul orașului, Piața Aurel Vlaicu, nr.1, muzeul din Orăștie a fost înființat în vara anului 1952, din inițiativa unui grup de entuziaşti locali care s-au constituit într-un „colectiv voluntar”.

Patrimoniul inițial cuprindea cca 800 de exponate rezultate din donații, constând în instalații tehnice, unelte, ceramică, monede și multe alte materiale ilustrative pentru evoluția nivelului de viață a locuitorilor acestor meleaguri.

Din anul 1958, forma de organizare structurată pe voluntariat capătă o formă instituţionalizată prin angajarea de personal specializat. Profilul muzeului se orientează către arta populară la începutul anilor 70, mai precis în 1974 la reorganizarea expoziției permanente. Acum se schimbă și titulatura muzeului fiind numit Muzeu de Etnografie și Artă Populară. În această perioadă expoziția punea în valoare creații materiale și artistice ale culturii populare românești din zona Orăștiei, elemente de viață spirituală și caracterul individualizat al obiceiurilor și creațiilor folclorice din această zonă.

Începând cu anul 1991 muzeul orăștian trece în subordinea Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, ca secție a acestuia. Patrimoniul muzeului se va îmbogății considerabil atât prin achiziții cât și prin donații de bunuri cu caracter preponderent etnografic, astfel încât în prezent colecția etnografică numără 2975 bunuri culturale, cea de istorie și arheologie conține 2558 bunuri, cea numismatică are 1287 piese iar cea de icoane – 70 bunuri, între care se află și 30 piese clasate în categoria TEZAUR și altele 29 clasate în categoria FOND.

De-a lungul ultimilor ani au fost organizate aici simpozioane ştiinţifice şi un număr semnificativ de expoziţii temporare în ideea de a prezenta bogatele şi diversele elemente istorice, arheologice, etnografice şi documentare aparţinând muzeului sau altor instituţii colaboratoare între care amintim: „Orăştia în lumina descoperirilor arheologice”, Civilizaţia dacilor din Munţii Orăştie”, „Orăştie – Sebeş, punte peste veac”, „Stăpânii focului”, „Nicolae Văideanu –aventura spaţială”, „Măgureni – un sat părăsit”, „Păstoritul tradiţional în Munţii Şureanu”, Cetăţile dacilor”, „Savantul fotograf Nopcsa”, „Strai de sărbătoare, textură şi culoare”„Povestea pâini”,„Lut frământat, pământ cu suflet”.

În prezent vizitatorii care trec pragul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie pot vedea expoziția temporară ”Tradiții meșteșugărești”. Aceasta reunește numeroase bunuri din patrimoniul secției care reflectă practicarea în zona Orăștiei a unor meșteșuguri tradiționale precum prelucrarea lutului, a fierului, a lemnului, a pieilor, a fibrelor vegetale și animale, completate armonios cu machete de instalații și diorame. Ultima dintre diorame este dedicată locuinței tradiționale țărănești din ținutul Orăștiei și portului popular de sărbătoare atât de spectaculos prin elementele componente și coloritul viu.

Produse