MUZEUL DE ISTORIE LOCALĂ ŞI ETNOGRAFIE BRAD (MCDR)

Contact


Telefon: +40 254 216750 | +40 371 358095 | +40 254 212200

Email: muzeucdr.deva@gmail.com

Strada: Str. Cloşca, nr. 4, BRAD

Program de lucru:

Locație


Cine suntem


 

Expoziția din Brad, aparținând secţiei de Istorie și Artă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, a luat fiinţă în data de 26 ianuarie 1988, ocazie cu care s-au deschis expoziţiile permanente, cea de istorie locală, la parter şi cea de etnografie, la etaj.

Primele expoziţii ale muzeului au avut la bază colecţia de obiecte de artă populară ale brădeanului Ştefan Sofian, care le-a donat comunităţii locale încă din anul 1977, până la momentul înfiinţării muzeului ele fiind depozitate şi expuse la Casa de Cultură din Brad.

În cei aproape 30 de ani de dăinuire, muzeul din Brad şi-a mărit inventarul prin noi achiziţii şi donaţii, având în prezent un număr de 1.190 de obiecte: costume populare, unelte de prelucrare a lânii şi a cânepii, unelte specifice tuturor meşteşugurilor practicate în Zarand, mobilier specific gospodăriilor ţărăneşti din zonă, obiecte de artă populară, ţesături etc.

Prin expoziţiile organizate şi activităţile desfăşurate de-a lungul timpului, Expoziția de Istorie Locală şi Etnografie din Brad a făcut cunoscute celor interesaţi, atât istoria atât de bogată şi tumultoasă a Ţării Zarandului, precum şi specificul ei etnografic.

În prezent, sălile muzeului găzduiesc expoziţia cu titlul „Ceramica zărăndeană”, expoziţie care aduce informaţii despre un meşteşug specific unor sate din Zarand, şi anume, olăritul. Piesele expuse evidenţiază tipul de ceramică produsă de ţăranii din satele Obârşa şi Dobroţ, varietatea produselor realizate şi utilitatea lor într-o gospodărie, modul şi motivele decorative utilizate de către ţăranii Obârşei, precum şi întregul proces de obţinere a ceramicii, de la extragerea lutului, până la smălţuirea produselor finite. Din expoziţie face parte și „un interior zărăndean” specific gospodăriilor din zonă.

Pentru o implicare mai bună în viaţa comunităţii locale, pentru a fi mai vizibil, dar, mai ales, pentru a transmite noilor generaţii şi tuturor celor interesaţi cunoştinţe atât teoretice cât şi practice despre arta populară, meşteşuguri, dar şi artă în general, la sediul din Brad a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva s-au organizat în vara anului 2016 diverse „ateliere de vacanţă” cum sunt: „Atelierul de hârtie”; „Cusături tradiţionale”; „Icoane pe sticlă”; „Ilustraţie de carte”.

Produse